Pers

In het FD van 29 maart 2014 staat een recensie van Lisette Schmidt over 'Art B&B Huize Hermine'.

 

In 'Seasons Tuinen' van Maart 2013 staat een artikel over de berceau (de loofgang) in de tuin van Huize Hermine: 'Wachten op een waterval van blauwe regen'.

Huize Hermine Berceau Seasons
2013 Seasons Tuinen maart 2013

Het artikel in Seasons Tuinen (maart 2013) is geschreven door Ans van Aalst, fotografie verzorgd door Pauline Joosten.

Download PDF

 

DSC 1262
2013 De Volkskrant, 6 juni 2013

Zomerexpo 2013

Gemeentemuseum Den Haag. Van 8/6 t/m 15/9 2013. Zomerexpo.nl

De grootste landelijke beeldende kunsttentoonstelling, samengesteld door open inschrijving, heeft dit jaar het thema 'Aarde' meegekregen. Ruim 1700 gevestigde en niet-gevestigde kunstenaars hebben zich met drieduizend kunstwerken ingeschreven voor de voorrondes. Uit eindelijk zullen 250 werken geselecteerd worden voor de zomerexpo. (Bron: De Volkskrant 6 juni 2013)

 

De (houtkool)tekeningen 'Na de storm', en 'Bos in het bos' van Lies van Dam, zijn geselecteerd voor de Zomerexpo in het Haags gemeentemuseum.  Voor meer werk van Lies bezoekt u Huize Hermine. 

foto
2014 Financieel Dagblad 29 maart 2014

Lisette Schmidt, freelance journaliste FD / VK

B&B Huize Hermine
Slapen tussen kunst

Middenin de bossen van Joppe, tussen Deventer en Zutphen staat een groot, wit huis met blauwgrijze luiken. Een paar jaar geleden kocht Maarten Goossens Huize Hermine dat in 1909 werd gebouwd voor het zieke meisje Hermine en haar verzorgster. Hij liet de villa mooi restaureren waarbij de zijvleugel werd verbouwd tot een luxe bed en breakfast met slaapkamer, badkamer, lounge en veranda. De inrichting is stoer met Belgisch hardsteen op de vloer en vintage design uit de jaren vijftig. Aan de muren hangt steeds wisselend werk van talentvolle, afgestudeerde kunstenaars. Zo maakte 
Liesbeth Bos geometrische schilderijen van Haagse straten en Tijn van Orsouw een ‘uitvouwbaar’ designkrukje met rendier- of schapenvel. Goossens heeft overigens heel Huize Hermine als expositieruimte ingericht. Het voordeel boven een galerie is dat u alles rustig kunt overdenken alvorens u iets zou willen aanschaffen. Op de veranda bijvoorbeeld, met de houtkachel aan of in de omringende tuin van 3.700 m2 met vijver, moestuin, berceau en bos. En u kunt er natuurlijk altijd een nachtje over slapen.Tweepersoonskamer 125 euro per nacht, inclusief ontbijt.
huizehermine.nl

2014 Ingezonden recensie van Dhr. Elkhuizen (voormalig Hoofd Kunstzaken gemeente Delft, directeur Vrije Akademie Delft, directeur Volksuniversiteit Haarlem), 28 maart 2014

Recensie B&B/galerie Huize Hermine in Joppe

 

Joppe: een gehucht in een bos, dicht tegen Gorssel aan. Met twintig huizen en een enorme neogotische kerk. Vermoedelijk gebouwd voor de priesterzoon van een rijke herenboer. De kerk zal nooi vol zitten. En in een van die huizen woonde ooit Hermine met haar gouvernante. Voor de zieke Hermine, dochter van een welgesteld echtpaar uit Deventer, is dit huis in 1909 gebouwd in de frisse boslucht. En als hotel ‘De Roskam’ in Gorssel niet drie dagen eerder failliet was gegaan, waren we waarschijnlijk nooit in Huize Hermine geweest. Nu was het, op 20 maart 2014, de enige overnachtingsplaats voor ons.

 

Huize Hermine heeft twee bijzonderheden: een bed & breakfast  en een galerie. De bewoner, Maarten Goossens, houdt van tuinieren en kunst. En voor beide activiteiten is plek: een grote tuin of eigenlijk park, en dit middelgrote herenhuis uit 1909 om kunst te tonen. Per jaar zijn tien beeldend kunstenaars te gast in het pand. Het keuzepakket van Maarten is divers en beweegt zich tussen abstract en figuratief werk, tussen twee- en driedimensionaal, tussen autonoom werk en design. De selectie is origineel en herbergt werk van opvallend goede kwaliteit. Maarten doet niet plechtig of wuft zoals nogal wat galeriehouders; hij plaatst het werk in een huiselijke sfeer, dicht bij de bezoeker.

 

Elke kunstenaar met enige kennis van de kunstgeschiedenis kent zijn referenties. Dus zijn er reflecties naar de ‘Nulgroep’ rondom Jan Schoonhoven in het ijzersterke werk van Rita Kok. Door de wijze van ophanging – iets van de muur af – en belichting krijgen de rasterpatronen van wol, vissnoer en zelfs paardenhaar een subtiele dieptewerking. Een andere Nulgroepkunstenaar, Jan Henderikse, is te herkennen in het werk van Pam Schellekens. De geometrische patronen van kleine vlakjes – veelal in de kleur van het vlakje met garen omwikkeld – doen denken aan de geordende objets trouvés van Jan Henderikse.

 

De kopvoeters van Astrid Koppen verwijzen naar Juan Muñoz en de kubistisch aandoende schilderijen van Liesbeth Bos herinneren mij aan Bart van der Leck uit de Stijlbeweging.

 

Bovenstaande vergelijking met oudere kunststromingen en beroemde kunstenaars komt vooral voort uit mijn preoccupatie met kunst. Dit laat onverlet dat het voor de bezoeker van de galerie interessant kan zijn de bandbreedte van het geëxposeerde werk enigszins te kennen. Immers, de selectie van galeriehouder Maarten Goossens toont veelal minder bekende kunstenaars met in ieder geval oorspronkelijk en eigentijds werk. Hier hangen misschien de echte ‘The next big things’(documentaire Uur van de Wolf 27 maart 2014) en niet de Jeff Koons, Jackson Pollocks en Francis Bacons voor fancy prijzen.

 

Dat de provincie Gelderland werk heeft aangekocht van Lies van Dam is meer dan terecht. Door wit uit te sparen geeft zij haar houtskool- en krijttekeningen een verbluffende diepte.

 

En van de jonge designer Tijn van Orsouw zullen we nog veel zien en horen. Hier is een talent van grote klasse aan het werk, met zijn opklapbare meubels. Opklapbaar voor aan de wand en uitklapbaar voor in de ruimte.

 

Ja, en dan de ‘bed&brood’-ruimte. Vermoedelijk verbleef hier de gouvernante van Hermine. Het is en smaakvol en comfortabel appartement, compleet met veel kunst en een serre met kleine houtkachel, waar ’s avonds de wijn en nootjes klaar staan voor de gasten. We vonden het jammer om te gaan slapen.

 

Kortom: bent u in Joppe: dan zeker bij Huize Hermine stoppen!

 

Frank Elkhuizen,

voormalig:

Hoofd Kunstzaken gemeente Delft, directeur Vrije Akademie Delft, directeur Volksuniversiteit Haarlem.

 

Leiden, 28 maart 2014

Robert de Koning
2015 Recensie van Robert de Koning van 'Journeylism' September 2015

The art of B&B – Journeylism.nl

In Dutch the name of the Bed and Breakfast sounds a bit like Home of Hermione. And yes, even though the owner opening the door doesn’t look anything like Harry Potter’s friend, his home has been touched by magic. Magical is the endless Garden of Eden of Huize Hermine. Magical is the art that inspires you during your stay. Magical is the hospitality of Maarten, your host. Magical is the luxurious bedroom, en suite bathroom, lounge and the veranda with woodstove for long summer nights and cold winter evenings.

The Bed and Breakfast is situated in the tiny and forested hamlet of Joppe. The picturesque, Charles Dickens like medieval town of Deventer is a bike journey away and the new and spectacular MORE Museum, the largest museum for Dutch Modern Realism in Netherlands is just a 30 minutes walk. Birds are singing and bees are buzzing when you enjoy a tasteful breakfast in the lush garden in spring, summer and early fall. And as colorful as the flowers that embrace this place, is the owner and his art. The B&B is also a gallery, a private gallery that tells its secrets and shares its beauty with Maarten as your guide

You can purchase and take home all the artworks you started to love during your stay at this wonderful place. Together with long-time memories of a warm welcome and time spend in luxury amidst the wonders of nature; Huize Hermine indeed is a magical place…

(www.journeylism.nl)

 

 

Leuke recensie op www.ColumbusMagazine.nl

Een van de gasten van Art B&B Huize Hermine heeft een recensie geschreven voor 'Columbus Magazine':

"Paradijselijke Kunst B&B vlak bij Deventer

De deur wordt open gedaan door iemand die in de verste verte niet lijkt op een Hermine. Toch is Maarten Goossens eigenaar en bewoner van dit ruim 100 jaar oude pand aan een boslaan in Joppe. Als gastvrijheid een naam zou hebben, dan luidde die vast en zeker Maarten. Of als kunst een naam zou hebben, of design, of luxe, of een ontbijt, of, en, zo, voort.

LEES MEER
Nieuwe kunstenaars 2017!

Danielle van Strien & Ronald de Ceuster zijn in 2017 de nieuwe kunstenaars in Huize Hermine!

 

LEES MEER
Recensie van Dhr. Elkhuizen

Recensie B&B/galerie Huize Hermine in Joppe

 

Joppe: een gehucht in een bos, dicht tegen Gorssel aan. Met twintig huizen en een enorme neogotische kerk. Vermoedelijk gebouwd voor de priesterzoon van een rijke herenboer. 

LEES MEER